Op tv zapte ik tegen een jonge kok aan die in snel tempo gerechten tevoorschijn toverde die niet al te moeilijk waren om te maken en toch redelijk gezond. Zijn naam ken ik niet, maar hij was gepast nonchalant gekleed, met gepast nonchalant haar en ook een gepast nonchalant taalgebruik. De zoveelste Jamie Oliver-kloon, zullen we maar zeggen.
Hoewel er niets mis is met minicroissantjes met parmaham en mozzarella-basilicumvulling (verzin het maar!), was wat mij het meest opviel aan deze hippe kookmeneer een woord. Want toen hij gepast nonchalant een aantal ingrediënten in de keukenmachine had geworpen om een picknickdrankje te mixen, zei zij met een strak gelaat, “Zo, en nu alles nog even blenderen, en dan is het klaar.” Of iets van die strekking.
Ineens had ik helemaal geen zin meer om het brouwsel te proeven. Maar de nasmaak van dat woord, “blenderen”, is me wel even bijgebleven. Blenderen. Ligt het aan mij, of klinkt dat gewoon vies?

Ergens snap ik het wel, hoe het brein van deze kloonkok werkte. Wat je met een hamer doet is hameren, dus wat je met een blender doet is blenderen. Niets aan de hand, toch? Maar je hoeft van blender helemaal geen werkwoord te maken, want dat woord is zelf al afgeleid van een werkwoord: to blend, mengen. Onze vrienden bij Van Dale hebben zelfs al heel vriendelijk het vernederlandste werkwoord blenden opgenomen in hun woordenboek. Wat je met een mixer doet is mixen, dus wat je met een blender doet is blenden. Niets aan de hand, toch?
Gek genoeg is blenden redelijk vaak te vinden op internet, maar dan eerder in de betekenis van “foto’s digitaal samenvoegen”. (Die betekenis zal misschien wel opduiken in de volgende editie van de Dikke.) Maar ook het kookwoord “blenderen” is op menig webpagina terug te vinden – mijn tv-kok staat dus niet alleen.
Overigens kent het Amerikaans-Engels afgezien van to blend ook nog een heel ander woord voor blenden, en dat is to osterize. Dat komt omdat jarenlang de populairste blender er een was van het merk Oster, met als productnaam Osterizer. Veel Amerikanen zeggen dan ook “osterizer” tegen hun blender, zelfs al is die van een ander merk.
Maar ja, daar hebben wij ook een handje van, want welke Nederlander heeft er nou niet ooit gepast nonchalant een spa rood van Sourcy gedronken…?