Uiteindelijk leidt dit verhaal naar een nieuw woord, maar in de aanloop ernaartoe moet ik eerst even bijkomen van de verbazing. Ik wilde iets schrijven over fastfood, en googelde wat informatie over frikandellen. Nee, niet frikadellen, dat zijn gebraden ballen gehakt – ik bedoel die gefrituurde slurfjes samengeperst vlees.

Per jaar stouwt frikandellend Nederland 500.000.000 van die dingen weg. Kom gerust even op adem, en dan nu nog een keer. Vijf… honderd… miljoen! Dat betekent dat de gemiddelde poldermens (alle zuigelingen, tandeloze hoogbejaarden en vegetariërs meegerekend) elk jaar meer dan dertig frikandellen verorbert. Dat is zowat één slurf per week per homo junkfoodus.
Misschien verbaast het me zo omdat ik zelf in die statistieken niet voorkom: ik heb in mijn hele leven nog nooit een frikandel gegeten. Misschien is het heel snobistisch en elitair, sorry, maar bij zo’n dosis vermengde paarden‑, varkens- en kippenbestanddelen krijg ik geen blij gevoel.
En dat is ook waar ik heen wil. Er zijn van die etenswaren die allesbehalve vers zijn, en waarvan je vaststelt, met een zeker gevoel van bezorgdheid, dat je eigenlijk geen flauw idee hebt van wat erin zit. Kijk in de vitrine van menig snackbar en je weet wat ik bedoel. Nog een voorbeeld: sinds ik weet dat er zoiets is als “analoogkaas” (dat is dus helemaal geen kaas), vertrouw ik het fromageschap in de supermarkt voor geen meter meer.
Ik kom hierop omdat ik onlangs in een gesprek stuitte op het idee om van ongedierte fastfood te maken. Het actieve ingrediënt in deze dialoog was een vriend die zei: “McPigeon”, waarop ik meteen dacht… ratkebab! Dat heeft een lekkere cadans, en het straalt meteen de juiste connotatie uit: als je weet wat erin zit, wil je het niet eten. Ik stel voor dat ratkebab gaat betekenen: junkfood van onbestemde origine, waar je maar liever van afblijft. Zo van, “Ik zou die berenhap echt niet nemen, volgens mij is dat ratkebab.”
Maar het verhaal wordt nog mooier, want de Engelstalige Wikipedia kent de term kebab rat, wat kennelijk in het Londense East End slang is voor “onrein vlees van ongedierte dat verwerkt is om döner kebab-vlees te maken”. Bingo.
Ik zou zeggen: op naar de kakkerlakkenloempia!