Gebarengebrabbel

Een van de onderscheidende kenmerken van het menselijk bedrijf is een verlangen om de wereld te doorgronden. Tenminste, ik heb nog geen aanwijzingen dat dolfijnen en chimpansees ook maar iets hebben ondernomen om een verklaring te zoeken voor waarom er een zwart gat zit in het centrum van elk groot melkwegstelsel. Dat soort vragen, daar mogen we toch wel van uitgaan, stelt alleen de mens zich.

Zo denk ik ook niet dat een leguaan of een roodborstje er ooit op zal komen om een boek te schrijven als The Complete Idiot’s Guide to the Science of Everything. Toen ik over dit boek hoorde, moest ik hem meteen even online opzoeken – wat een fantastische titel!

Kekke titel!
Kekke titel!

Je kunt je mijn blije verbazing voorstellen toen ik ontdekte dat er een hele serie van zulke boeken is, The Complete Idiot’s Guide to alles van Computer Basics tot Organic Living. (Ik weet niet of deze serie het concept heeft gepikt van de bekende For Dummies-boeken of andersom, maar het is ongeveer hetzelfde idee.)

Oké, waar ik heen wil is dit. Op de website van de Idiot’s Guides stond een fijn klein linkje naar hun Top 10. Meteen dacht ik: als een van de onderscheidende kenmerken van het menselijk bedrijf een verlangen is om de wereld te doorgronden, dan moet zo’n top tien een aardige dwarsdoorsnede zijn van wat het betekent om mens te zijn. Een klein amateur-sociologisch experiment. Dus ik nam de proef op de som en klikte verder.

Welnu, in de top tien staan The Complete Idiot’s Guide to – hou je vast – Music Theory, Buying and Selling a HomePlaying the GuitarLearning SpanishInvestingthe BibleBuying Foreclosures, the Perfect ResumeGlycemic Index Weight Loss en Baby Sign Language.

Voor een deel voldoet deze lijst heel aardig aan mijn verwachtingen. Veel onderwerpen zijn redelijk universeel in hun reikwijdte: huisvesting, geldzaken, taal, muziek, geloof, werk, gezondheid – dat zijn belangrijke dingen in een mensenleven. Misschien dat ik eerder “gezonde leefstijl” op de lijst had gezet dan “afvallen met de glykemische index”, maar dat is stechelen over details.

Maar dan die baby sign language, moedertjelief! Wat doet die in de top tien? Zorg voor het gezin, ja. Opvoeden, ja. The Complete Idiot’s Guide to Changing Diapers, van mijn part. Maar… gebarentaal? Wat zijn de handbewegingen voor “gba-gba gaga-brm-brm”? Of, in omgekeerde richting: hoe gebaar je “kom nou, je moet nu echt je fruitprakje opeten, want daar zit toegevoegde vitamine C in”?

Ik ben meer van de Mother Nature’s Guide to Baby Sign Language. Zuigelingen zijn geboren communicatie-experts, en een beetje ouder heeft daar geen debielenboekje bij nodig. Gelukkig is dat géén onderscheidend kenmerk van het mensdom!

Wat vind jij?