Onderontwikkeld

Al weken – nee, al maan­den rijd ik ’s ocht­ends op de fiets, op weg naar school met de kinderen, langs een pand. En steeds denk ik: hier moet ik eens iets over schri­jven. Maar ja, luie don­der die ik ben, ik kwam er steeds maar niet aan toe. Tot nu dan. Dit is dat pand.

Onderontwikkeld?
Onderon­twikkeld?

Ik weet niet pre­cies wat er in dit gebouw gehuisvest is, maar vol­gens mij is het een dis­trib­u­tiecen­trum van TNT Post. Er staan ten­min­ste geregeld wagen­t­jes en mensen in postbodetenue.

Maar wat het ook mag zijn, vadert­je Post is ken­nelijk van plan om iets nieuws en meeslepends met deze plek te doen. Er hangt immers een omvan­grijke oproep met de vraag of u (en dan voel ik me maar aange­spro­ken) deze locatie wilt ontwikkelen.

De eerste keer dat ik dit doek zag had ik mijn tal­ige Piet­je Pre­cies-pet op, en ik dacht: potver­driedubbelt­jes! Maakt onze vriend TNT daar zomaar twee taal­fouten – en dat in een zin met maar vier woor­den! Dat is 50% mis­geschoten, daar maak je geen goede sier mee…

Want die “U”, dat hoort u te zijn, met een minuskel (kleine let­ter). En die “lokatie”, dat moet locatie zijn, met een c. Het kan toch niet zo zijn dat zo’n groot bedri­jf onder een rots heeft liggen slapen sinds de spelling­sh­er­vorm­ing van bij­na 15 jaar geleden?

Maar ik zei het al. Ik ken dat ding al weken. Al maan­den. En uit vertrouwd­heid groeit dier­baarheid – we zijn dus toch een beet­je vriend­jes gewor­den. Gaan­deweg ben ik zijn smet­plek­jes gaan rel­a­tiv­eren, in de weten­schap dat het Ned­er­lands een vrij fun­da­men­tal­is­tis­che houd­ing heeft tegen­over taal: din­gen zijn óf goed óf fout. En daar valt het nodi­ge op af te din­gen, zoals trouwe Taalei­doscoop-lez­ers al weten.

Als we vin­den dat ongelooflijk en ongelofe­lijk zij aan zij mogen bestaan, waarom dan niet locatie en “lokatie”? Als het de én het aan­recht kan zijn, waarom dan niet u en “U”?

Het bli­jft een span­nend span­ningsveld (is dat een pleonasme?). Natu­urlijk kun je niet alles toes­taan, er moeten taal­regels zijn. Taal impliceert struc­tu­ur, anders werkt hij niet. En natu­urlijk kun je nooit alles in regels vat­ten, taal is plas­tisch. Taal is een ecosys­teem waarin van alles leeft en groeit en paart en sterft.

Toch, in dit geval – het spi­jt me, vadert­je Post – zou ik deze tekst met een u en een c geschreven hebben. Hopelijk komt er snel, e‑i-n-d-e-l-i-j‑k eens iemand die deze locatie ontwikkelt, en dan kun­nen ze dat doek ook weer weghalen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Comment
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wilma Lievaart

Dag Har­man,
Wat ontzettend leuk om weer iets van je te horen. Er wordt in dit land helaas veel te weinig genoten van alle vreugde, die taal iedere dag weer te bieden heeft: vooral de cre­atieve kant ervan kan ons ent­hou­si­asme tot grote hoogte bren­gen. Alleen al het spel met de voor­voegsels van werk­wo­or­den. Probeer het eens te ondervin­den of uit te vin­den, of miss­chiener miss­chien juist niets aan te vin­den. Prachtig spel met kinderen.Tot ziens/horens. Wilma (en Johannes uit­er­aard) Lievaart.