Het kan raar lopen. Ik heb net een nieuwe, donkerbruine jas gekocht, en er nooit bij stilgestaan dat die me tot in Zuid-Zweden zou brengen. Maar toch is dat gebeurd. Want toen mijn jongste spruit (7 jaar) deze aanwinst zag, zei hij, oplettend als hij is: “Hé, je hebt een nieuwe jas!” Ik beaamde dat, complimenteerde hem met zijn opmerkzaamheid, en vroeg wat hij ervan vond. Waarop hij zonder aarzelen antwoordde: “Ja, leuk. Maar ik vind hem wel een beetje gothic.”

Mijn blijdschap over mijn nieuwe jack maakt onmiddellijk plaats voor een nog veel grotere vreugde. Gothic! Bij Odin en Thor, waar kwam dat ineens vandaan?
Als taalminnende vader ben ik altijd opgetogen als mijn kinderen een nieuw woord gebruiken. Soms zijn dat huis‑, tuin- en keukenwoorden, en soms (scheld)woorden waarvan je de gebruiksregels nog een beetje voor ze moet nuanceren. Maar vaak zijn het ook onverwachte juweeltjes als gothic.
Bij navraag bleek dat voor hem gothic zo ongeveer hetzelfde betekent als zwart, en daarmee zit hij er niet heel ver naast. Maar het zette me wel aan het denken. Want wist ik eigenlijk nog wel hoe het ook alweer zat met gothic? Dat woord en zijn Nederlandse tegenhanger gotisch hebben een lange reis gemaakt die misschien wel begint in, jawel, Zuid-Zweden.
In vogelvlucht…
Het is niet zeker, want het archeologische bewijs is schaars, maar mogelijk komen de Goten oorspronkelijk uit het huidige Götaland in Zweden. Wat we wel weten is dat dit Oost-Germaanse volk zich aan het begin van onze jaartelling gevestigd had op het Europese continent, beginnend in wat nu Polen is, en dat ze in de eerste eeuwen na Christus het de Romeinen behoorlijk lastig hebben gemaakt. Er waren verschillende takken in de grote Gotische stamboom, waarvan de Visigoten en de Ostrogoten de belangrijkste zijn.
De Goten bevochten het Romeinse Rijk en plunderden steden, net als hun mede-Oost-Germanen de Vandalen. Maar ze beleefden ook lange periodes van vrede, waarin ze gaandeweg verder romaniseerden, zich bekeerden tot het christendom en uiteindelijk opgingen in, of opvolgers werden van, het Romeinse imperium. Het Visigotische rijk op het Iberische schiereiland hield zelfs stand tot in de achtste eeuw, toen het viel na de grote Moslim-invasie vanuit Noord-Afrika.
Daarmee waren de Goten van het wereldtoneel verdwenen, al meer dan duizend jaar geleden. Toch draag ik volgens mijn zoon anno 2010 een gotische jas. Hoe dat kan, vertel ik je volgende week…