TVDW: Bijvoeglijk naamwoord

De taalterm van deze week, bijvoeglijk naamwoord, is heel hulpvaardig. Hij is ook echt een gezelschapsdier: je zult hem niet snel in zijn eentje op stap zien gaan. Als hij iemand van dienst kan zijn door ze een klein (of groot) zetje in een bepaalde richting te geven, dan doet hij dat als de beste.

Definitie

Een bijvoeglijk naamwoord of adjectief is een naamwoord (een woord dat een persoon of zaak noemt, bepaalt of aanduidt) dat je bij een zelfstandig naamwoord voegt om iets te zeggen over een eigenschap of hoedanigheid daarvan.

Voorbeelden

  • Een mooi
  • Dit plan is geweldig.
  • Wat vind jij de beste film van Steven Spielberg?

Etymologie

Deze taalterm omschrijft een bepaald soort naamwoord. Een zelfstandig naamwoord kan op zichzelf staan, maar een bijvoeglijk naamwoord niet – dat moet je (letterlijk!) ergens bij voegen.

  • bijvoeglijk (om toe te voegen) + naam- (benaming) + –woord (eenheid van taal)

Weetje

Er is iets bijzonders aan de hand met bijvoeglijke naamwoorden (en bijwoorden). Omdat ze een eigenschap weergeven, kunnen ze ook aangeven in welke mate die eigenschap aanwezig is. Dat doe je met de zogenaamde trappen van vergelijking: de vergrotende en overtreffende trap.

Je zag het al in het laatste voorbeeld hierboven: beste is de overtreffende trap van het bijvoeglijk naamwoord goed. De vergrotende trap is beter. Op dezelfde manier kun je ook andere adjectieven verbuigen, zoals bij mooimooiermooist.

Wat vind jij?