Het nieuwe zwart

Vorige week heb je al gezien wie de Goten waren, en je las ook dat hun beschav­ing al meer dan een mil­len­ni­um geen rol van beteke­nis meer speelt. Maar je las ook dat ik vol­gens mijn zoon een “goth­ic” jas heb. Dat roept de vraag op: hoe hebben de Goten hun cul­turele uit­ster­ven ken­nelijk toch overleefd?

Het antwo­ord is: spot.

Want de term gotisch duikt, na het verd­wi­j­nen van de Goten, voor het eerst weer op in de kun­st. Toen Europa in de Renais­sance een bli­je heront­dekking meemaak­te van de klassieke oud­heid, von­den veel denkers dat de tussen­liggende peri­ode – de “Mid­del-eeuwen”, waarin het chris­ten­dom de belan­grijk­ste maatschap­pelijke fac­tor was – een tijd van intel­lectuele duis­ter­n­is was geweest.

Giorgio Vasari, "Zelfportret" (c1567)
Gior­gio Vasari, “Zelf­portret” (c1567)

De Ital­i­aanse archi­tect en kun­stschilder Gior­gio Vasari (1511−1574) was waarschi­jn­lijk de eerste die ver­wees naar de archi­tec­tu­ur van de voor­gaande eeuwen als “gotisch”. Hij bedoelde dat als beledig­ing: gotisch is “van de Goten”, bar­baars. (In die zin lijkt het ontstaan van deze term op dat van het woord van­dal­isme, waar de Taalei­doscoop al eerder naar keek.) Gotisch is trouwens niet de enige kun­st­term die begon als beledig­ing en lat­er gemeen­goed werd; denk bijvoor­beeld aan impres­sion­isme.

Intussen is ook gotisch als kun­sthis­torische term van alle nare bijs­maak ont­daan. Sterk­er nog, halver­wege de acht­tiende eeuw ontstond er een beweg­ing die de Neogotiek genoemd wordt, waar­bij men heel bewust leen­t­je­bu­ur speelde met de Mid­deleeuwse sti­jlen die eerder juist bespot wer­den. Dat begon met het lit­eraire genre van de Goth­ic nov­el, griezelver­halen waarin aller­lei magis­che, onverk­laar­bare gebeurtenis­sen een rol spe­len. De beweg­ing brei­d­de zich uit naar met name de archi­tec­tu­ur en bereik­te zijn top, opges­tuwd door de Romantiek, in de negen­tiende eeuw.

Goten of goths?
Goten of goths?

In de afgelopen jaren tachtig, ten slotte, kwam er een jeugd(sub)cultuur op die goth­ic rock genoemd wordt, of goth­ic, of gewoon goth. Die heeft zijn eigen muziek, zijn eigen mode­beeld, zijn eigen attribut­en, en ook zijn eigen favori­ete kleur: black is the new black.

Van­daar dat we nu soms met goth­ic naar din­gen ver­wi­jzen die the­ma­tisch duis­ter zijn, of een tik­je macaber, of gewoon donker van kleur. Zoals mijn jas.

Met onze oude vrien­den de Visig­oten en Ostro­goten heeft het alle­maal niets meer te mak­en. Miss­chien dat zij, als ze een heden­daagse goth zagen, gillend van angst weg zouden ren­nen. Hoewel… De echte Goten waren vecht­jassen die er niet voor terugdeins­den om grote delen van Europa in te nemen. Dus miss­chien dat het toch eerder die eenen­twintig­ste-eeuwse “Goot” is die snel zijn mama zou bellen om te vra­gen of hij vanavond thuis mag komen eten.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties