Geluidoverlast vs. geluidsoverlast

Ze lijken zo op elkaar dat het moeilijk kiezen is. En ze betekenen ook nog eens precies hetzelfde. Maar ja, het lawaai wordt er niet minder om… Zet snel je oorbeschermers op en stap in de wondere wereld van de tussen-s.

Waar hebben we het over?

Bij de grote herziening van de Nederlandse spellingsregels in 1995 was de zogenaamde tussen-s een van de punten waar men naar keek. De regels zijn simpel en tóch zorgen ze voor verwarring.

Betekenis en gebruik

  • Een tussen-s plaats je soms tussen twee woorden als je ze samenplakt tot één groot woord (je krijgt dan een “samengesteld zelfstandig naamwoord”).
  • Kun je bij de uitspraak die tussen-s horen? Schrijf hem dan ook op. Zo niet, dan niet.

Voorbeelden

  • Zeg je geluid+overlast, schrijf dan ook geluidoverlast.
  • Zeg je geluid+s+overlast, schrijf dan ook geluidsoverlast.

Oftewel: beide vormen zijn goed; het hangt er maar net van af hoe je het uitspreekt.

Even opletten

Als het tweede woord in de samenstelling zelf al begint met een s-klank, kun je niet horen of er een tussen-s is. Denk aan verkeer+situatie: je kunt niet horen of het verkeersituatie of verkeerssituatie is.

Probeer in dat geval een andere combinatie met hetzelfde beginwoord, bijvoorbeeld verkeer+bord. Je ziet dat er daar wel degelijk een tussen-s verschijnt: verkeersbord. Doe dat dan ook met verkeerssituatie.

Weetje

Ook als het eerste deel van de samenstelling op een s-klank eindigt, kun je niet horen of daar een s op volgt. Maar hier is het wat makkelijker: in dit geval schrijf je geen tussen-s. Dus adres+wijziging = adreswijziging.

Wat vind jij?