Beste vs. geachte

Soms ontvang je van die goedbedoelde mailtjes die beginnen met “Beste meneer Achternaam” of zoiets… De Taaleidoscoop wijst zelden met een belerend schoolmeestervingertje, maar hiervoor maken we een uitzondering.

Waar hebben we het over?

Omgangsvormen en taalconventies veranderen voortdurend. Soms gaan die veranderingen niet synchroon en loopt de taalpraktijk uit de pas met veranderende sociale normen.

Betekenis en gebruik

  • Beste gebruik je in de aanhef van een brief of e-mail aan iemand die je met je aanspreekt.
  • Geachte gebruik je in de aanhef van een brief of e-mail aan iemand die je met aanspreekt.

Voorbeelden

  • Beste Jan, we zijn blij dat je volgende week naar ons feestje kunt komen.
  • Geachte heer Verdorp, we zijn dankbaar voor alles wat u voor ons heeft gedaan.

Even opletten

Zoals je ziet aan de voorbeelden hierboven, heeft de keuze voor je of u als aanspreekvorm niet alleen gevolgen voor het gebruik van Beste of Geachte. Op Beste volgt altijd een voornaam; op Geachte volgt altijd een achternaam met heer of mevrouw. Als je de achternaam niet kent, kun je ook schrijven: Geachte heer/mevrouw.

Weetje

Het hele verhaal hierboven komt met één groot voorbehoud: dit is hoe het allemaal officieel “hoort”. En in een zakelijke brief of e-mail zou ik je ook zeker aanraden om het zo te doen.

Maar u is in rap tempo in onbruik aan het raken, en de omgangsvormen in het algemeen worden steeds minder hiërarchisch. Het strenge onderscheid tussen formeel en informeel –  u en je, Geachte en Beste – komt daarmee steeds verder onder druk te staan.

In veel communicatie zie je dan ook dat er een derde weg wordt gekozen. Schrijvers vermijden dan zowel Geachte als Beste en gaan voor een ander alternatief, zoals Hi of Hoi of Hallo. Dit hele proces is nog lang niet uitgekristalliseerd, dus… wordt vervolgd.

Wat vind jij?