Voorhanden vs. voor handen

Bij het woord voorhan­den zie je meteen uit welke bouw­steen­t­jes het is opge­bouwd. Maar toch betekent het heel iets anders dan “voor han­den”, twee woor­den. Wat is het ver­schil en hou houd je ze uit elka­ar? We zoeken het uit!

Waar hebben we het over?

Som­mige al eeuwen samengestelde woor­den kun je nog steeds lospeuteren tot hun afzon­der­lijke bestand­de­len, maar dan is de beteke­nis vaak anders.

Betekenis en gebruik

  • Voorhan­den is een bijvoeglijk naam­wo­ord; het betekent “aan­wezig”, “beschik­baar”, “voor­ra­dig”.
  • Voor han­den is een gele­gen­hei­d­scom­bi­natie van twee woor­den: voor (voorzetsel, “met betrekking tot”) en hand (zelf­s­tandig naam­wo­ord, “lichaams­deel aan het eind van de arm”).

Voorbeelden 

  • Helaas is voor dit prob­leem nog geen oploss­ing voorhan­den.
  • De voorhan­den goed­eren zijn na het fail­lisse­ment alle­maal opgekocht.
  • Voor han­den advis­eren wij onze aloë vera zalf.

Even opletten

In het voor­beeld hier­boven heb ik gekozen voor voor in de zin van “met betrekking tot”, maar voor kan natu­urlijk van alles beteke­nen. Het kan het tegengestelde zijn van achtertegenna, etc.

Voor deze TaalTip gaat het erom om te onthouden dat voorhan­den zin de zin van “beschik­baar” één woord is.

Weetje

De huidi­ge beteke­nis van voorhan­den bestaat al sinds zek­er 1560. Het com­bi­neert voor (“aan de voorkant”) methan­den. Dus voorhan­den was eerst let­ter­lijk “vóór de han­den”, “bin­nen handbereik”.

Dat kun je ook als ezels­brugget­je aan­houden: kun je in een zin voor+handen ver­van­gen door “voor de han­den”, dan schri­jf je het als twee woorden.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties