Verdrietje zonder vlees

Het zijn van die din­gen waar je je waarschi­jn­lijk niet druk over moet mak­en. Maar toch gaat er bij mij een alarm­bel­let­je rinke­len telkens als ik iemand hoor zeggen: Daan is veg­e­tarisch.

Nou ja, “druk mak­en” is een groot woord – maar het is een van mijn pet peeves: Daan is niet veg­e­tarisch, zijn dieet is het! Aan Daan zit heus wel wat vlees, anders was het niet goed met hem gesteld…

Vegetariër?
Veg­e­tar­iër?

(Overi­gens, verzin maar eens een fat­soen­lijke ver­tal­ing voor pet peeve. Ik vind het een prachtige en nut­tige term, maar de voorzet die Van Dale doet, “gekoes­terd ver­dri­et­je”, kan echt niet door de beugel.)

Goed, mensen zijn dus niet veg­e­tarisch, maar veg­e­tar­iër. Nu zijn er veg­e­tar­iërs die af en toe ook vis of gevo­gelte eten. Strikt genomen kun­nen dit echter geen veg­e­tar­iërs zijn, want aan een zalm of kip zit, net als aan Daan, vlees. Je hoeft niet ver te zoeken om uit deze impasse te komen: er zijn spe­ciale woor­den voor iemand die vlees mijdt maar toch vis (of gevo­gelte) eet.

De eerste – hou je vast – is een pesco­tar­iër. De tweede een pol­lotar­iër. En het prob­leem wordt meteen duidelijk zodra je die woor­den in Word intikt: daar zijn de spellingskringelt­jes al! Lat­en we eerlijk zijn: nie­mand kent die woor­den, toch? Ik zie het al voor me. Iemand die als veg­e­tar­iër bek­end staat bestelt in een restau­rant een gar­na­len­cock­tail vooraf en een maalti­jd­salade met gegrilde eend. Als hij zich de ver­baas­de blikken om hem heen gewaar­wordt, zegt hij droog­jes: “Oh, wist je dat niet? Ik ben een pescopol­lotar­iër.” Nou, zijn tafelgenoten proesten meteen hun stok­brood met kruiden­bot­er eruit, en komen niet meer bij van het lachen.

Lat­en we het er maar op houden dat pesco­tarisme en pol­lotarisme vak­ter­men zijn. Jij en ik zullen het er waarschi­jn­lijk maar op houden dat dat veg­e­tar­iërs zijn die soms ook beestjes met vin­nen of vleugels eten. Het zijn, kor­tom, semi­veg­e­tar­iërs.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Comment
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marlies

en nu maar hopen dat heeeeeeeel veel mensen dit lezen :-)