Taalhoroscoop 2019

Wat staat ons in het nieuwe taaljaar te wachten? Over 365 dagen weten we dat zeker, maar gelukkig kun je intussen alvast je koers bepalen (of niet) met de enige echte authentieke officiële Taaleidoscoop Taalhoroscoop 2019!

(Disclaimer: deze taalhoroscoop werkt precies even goed als elke andere horoscoop.)


Steenbok

(22 december tot 19 januari)

Een superlatief kan superlaat zijn, maar ook superlief. Kijk daarom uit met onnodige understatements: voor een Steenbok kan een volta een struikelblok zijn. Niemand kan dansend in het leven staan, maar elk oxymoron heeft zijn metrum – net als jij.


Waterman

(20 januari tot 19 februari)

Een Waterman neemt graag het initiatief, maar initiaalwoorden blijven een uitdaging. Zonder etymologie kun je geen stamboom planten, maar gelukkig ben jij echt een familiemens. En als je in het voorjaar het appen zat bent, stuur je gewoon een antigram.


Vissen

(20 februari tot 20 maart)

Een topolect is top, maar op de Pride doe je toch liever niet aan heterologie. Een Vis voelt zich als een vis in diwaterstofoxide bij een gedachtewisseling, maar het gemis aan tussen-n blijft voelbaar. Ga met acute pijn aan je rompzin altijd direct naar de taaldokter.


Ram

(21 maart tot 19 april)

De Ram weet dat een symploke allesbehalve simpel is. Let in je zoektocht naar liefde steeds op het beletselteken, want sommige ascendanten zijn snel op hun staartletter getrapt. Een schuine mop is niet altijd cursief, maar een schuine blik maakt veel goed.


Stier

(20 april tot 20 mei)

Een trimeter is geen trimester, maar goede dingen komen voor Stieren niet altijd in drieën. Op het werk kun je beter uitkijken met uitroeptekens en emoji; echte carrièretijgers beperken zich beter tot aanhalingstekens. Schrijf ook eens met de hand.


Tweelingen

(21 mei tot 20 juni)

Tweelingen zijn geen wintermensen, maar met een knus lemma kom je een heel eind. Een positief kan ook negatief uitpakken. In mei zal iemand je de liefde verklaren met een anekdote, maar het hart laat zich niet vangen in een anastrofe. Zwijgen is soms bladgoud.


Kreeft

(21 juni tot 22 juli)

Op zomervakantie gaan Kreeften altijd op zoek naar een regiolect. Toch kun je dit jaar beter voorzichtig zijn: een anglicisme ligt altijd op de loer. Een lettergreep heeft geen handgreep, en een gouden greep is soms een noodgreep. Een noodgrap mislukt bijna altijd.


Leeuw

(23 juli tot 22 augustus)

Ook een stokebrand heeft zonnebrand nodig. Als je als Leeuw ’s middags last krijgt van je spijsvertering, probeer dan eens een antimetabool. De sauna is niets voor jou, maar met een epifoor kun je je prima vermaken. Een telegram kan gek genoeg ook een epigram zijn.


Maagd

(23 augustus tot 22 september)

Wees op je hoede, Maagd! Een oroniem is geen hodoniem, dus temper je ambities – vooral op woensdagen. Voor elk probleem is er wel een circumfix, maar die van de bouwmarkt kun je beter vermijden. Schrijf elke 13e van de maand een gedicht over én met een vulpen.


Weegschaal

(23 september tot 22 oktober)

Een typmachine is prettig ouderwets, maar als je door het lint gaat, heb je wel een probleem. Een beetje actieve Weegschaal gaat voor de bedrijvende vorm. Dit jaar ga je voor je gezondheid en bereik je eindelijk je X-hoogte. Een hexameter is geen heksenwerk.


Schorpioen

(23 oktober tot 21 november)

Als Schorpioen weet je dat je back-to-back backroniemen beter kunt vermijden. Alleen al allitereren alarmeert alle achterbakse angsthazen. Als je echt werk wilt maken van je succes, moet je een succes maken van je werk. Wees een beetje flexie en blijf lachen.


Boogschutter

(22 november tot 21 december)

Voor de samenstelling van een samenstelling bestaat niet altijd een recept. Volg dus je gevoel, Boogschieter – maar niet altijd. Stokletters kunnen stokoud zijn, maar ook fonkelnieuw. En vergeet niet: een teken aan de wand is beter dan teken op de huid.

? Gelukkig nieuwjaar allemaal!


*De iconen op deze pagina zijn van Roundicons via Flaticon

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Wat vind jij?