Elk jaar verschijnen ze weer in de schappen bij de supermarkt (als mix of kant-en-klaar) en in kraampjes op het plein: oliebollen! En dan kun je ook nog kiezen of je een rechttoe rechtaan oliebol wilt, of een extra lekkere krentenbol. Maar wacht even, was een krentenbol niet al lang iets heel anders: gewoon een broodje met rozijnen?
Waar hebben we het over?
Een bol is om te beginnen een driedimensionale wiskundige vorm, maar in het land van de culinaire creaties is de ene bol de andere niet. En tot groot verdriet van de wiskundigen zijn geen van die “bollen” perfect bolvormig.
Betekenis en gebruik
- Een oliebol is een bolvormige lekkernij gemaakt van gefrituurd beslag. Oliebollen zijn met name populair rond oud en nieuw.
- Een krentenbol is een klein rond broodje gemaakt van gebakken deeg waarin krenten of rozijnen verwerkt zijn. Krentenbollen zijn het hele jaar door populair.
Je kunt de term krentenbol ook tegenkomen als manier om een oliebol met krenten of rozijnen te onderscheiden van een “gewone” oliebol. Toch zullen veel mensen zo’n oliebol-met-krenten gewoon een “oliebol” noemen.
Voorbeelden
- Stefan bakt altijd zijn eigen oliebollen voor de jaarwisseling.
- Het wordt een lange autorit, dus pak ook maar wat krentenbollen met kaas in voor de kinderen.
- Wilt u poedersuiker op uw krentenbollen?
Even opletten
Je zag het misschien al in een van de voorbeelden: oliebollen hebben de eigenaardigheid dat je ze “bakt” in olie, ook al worden ze eigenlijk gefrituurd.
Dat ligt overigens meer aan het woord bakken dan aan de oliebollen zelf. Ook in recepten voor kroketten, frikandellen en andere frituurkost wordt vaak gesproken over “bakken”, misschien omdat dat minder ongezond klinkt.
Weetje
Een enkele keer kom je puristen tegen die eraan vasthouden dan een krentenbol die met rozijnen is bereid helemaal geen krentenbol is, maar een “rozijnenbol”. Dat kan dan zowel voor het broodje gelden als voor de oliebol-mét.
Maar een krent is gewoon een rozijn die is gemaakt (lees: gedroogd) van een wat kleiner druivenras. De meeste mensen staan niet vaak stil bij dit verschil, zeker als de gedroogde vrucht in kwestie ook nog verwerkt is in een gefrituurde klont beslag of een gebakken bolletje deeg.