Taalhoroscoop 2018

Wat staat ons in het nieuwe taaljaar te wachten? Over 12 maanden weten we dat zeker, maar gelukkig kun je intussen alvast je koers bepalen (of niet) met de enige echte officiële Taaleidoscoop Taalhoroscoop 2018!

(Hij werkt precies even goed als elke andere horoscoop, dus doe er je voordeel mee.)


Steenbok

(22 december tot 19 januari)

Grijp elke kans aan om te allitereren, want een leven zonder liefde is als een limerick zonder lach. Je zult op een donderdag een lange, knappe tautologie ontmoeten, maar laat je niet van de wijs brengen! Tussen stijlfiguur en stijlfout valt voor de Steenbok nog veel te ontdekken.


Waterman

(20 januari tot 19 februari)

Een idioom is geen idioot, dus op je idioom en -tante kun je altijd vertrouwen. Succes op het werk is voor Watermannen dit jaar omgekeerd evenredig met de vermindering van het gebruik van de lijdende vorm. Probeer niet om een dactylus in een jambe te veranderen.


Vissen

(20 februari tot 20 maart)

Let bij je spreekwoorden en gezegden altijd op de uiterste houdbaarheidsdatum. Een hashtag is niet hetzelfde als een hasj-dag. Vooral relaties tussen Vissen-ouders en ‑kinderen vragen deze lente om veel eufemismen en weinig sarcasme.


Ram

(21 maart tot 19 april)

Loop als Ram nooit onder een hyperbool door, tenzij je een taalisman bij je hebt. Een verre vakantie brengt voor jou dit jaar onverwachte endoniemen met zich mee. Vergeet niet om leenwoorden op tijd weer terug te geven aan de lexicograaf.


Stier

(20 april tot 20 mei)

Valse vrienden zijn niet te vertrouwen, dus houd altijd een woordenboek bij de hand. Om fit te blijven kun je als Stier werkwoorden gebruiken, samen met vrienden die dat ook zouden moeten kunnen willen doen. Vergeet niet dat na elke expositie een denouement volgt.


Tweelingen

(21 mei tot 20 juni)

Als iemand in maart om een pizza villanella vraagt, wees dan op je hoede. Zo nee, dan kunnen Tweelingen daarna de bloemlezingen buitenzetten. Suffixen zijn je beste vrienden, maar tussenvoegsels mogen er ook wezen. Gebruik retoriek alleen in geval van nood.


Kreeft

(21 juni tot 22 juli)

Blind typen is geen handicap, maar een gave. Schrijf een autobiografisch verhaal over oud leed met een vulpen op en tik het over in een tekstverwerker: voilà, je trauma is verwerkt. Wie als Kreeft overal morfemen ziet, doet zichzelf semantisch tekort. Lemma’s staan zelden alleen.


Leeuw

(23 juli tot 22 augustus)

Spreken is voor Leeuwen zilver, maar malapropismen zijn platina. Als je dit jaar je vurigste wens visualiseert, heb je een metafoor. Liefde die zich openbaart in een beperkende bijzin, kun je beter negeren. Vertrouw op je taalintuïtie, tenzij je verstand gelijk heeft.


Maagd

(23 augustus tot 22 september)

Sommige beslissingen hebben haakjes openen en oogjes sluiten, maar daar kun je beter geen dubbelepunt van maken. Zet als Maagd een gedachtestreep door je negatieve gevoelens en zoek geen komma’s op laag water. In het najaar hebben je guillemets de beste kans van slagen.


Weegschaal

(23 september tot 22 oktober)

Een Weegschaal is een echt regiolect-mens, dus zet de litotes maar vast koud. Focus dit jaar op je gezondheid door veel antioxymorons te eten en retorische vragen altijd te beantwoorden met een interjectie. Met plezier hebben zit het wel goed, maar voorkom anagrammen.


Schorpioen

(23 oktober tot 21 november)

Dit wordt jouw beste jaar ooit, Schorpioen, als je je trema’s en umlauten maar uit elkaar houdt. Een accent aigu is geen apostrof, maar in de prosodie liggen veel kansen voor het oprapen. Juli staat in het teken van een volta, dus haal je binnenrijm maar vast uit de kast.


Boogschutter

(22 november tot 21 december)

Barbarismen en vulgarismen gaan niet vaak samen, maar als Boogschutter kan jij het voor elkaar krijgen. Als je een spoonerisme tegenkomt dat ook een palindroom is, grijp dan meteen je kans. Wees attent voor monoftongen, dan vindt het taalkarma zeker zijn weg naar jou.


*De iconen op deze pagina zijn van Roundicons via Flaticon (bron)

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Wat vind jij?