Snelle hap

Als je verhuist maak je heel wat mee. Je krijgt een bosje sleutels van je nieuwe stek, je bedient muren en plafonds van een lik verf, je verstopt je hele hebben en houden in kartonnen dozen. Maar je kunt ook zomaar ineens een taalkronkel tegen het lijf lopen.

Ik vond die van mij niet onder de oude vloerbedekking of achter de boekenkast, maar dankzij de lamssouvlaki. Enige uitleg is op zijn plaats…

Het verhaal gaat als volgt. Na een dag lang muren witten zat ik met twee vriendinnen/klusmaatjes lekker te eten en uit te rusten. Het eten kwam van de goed geïntegreerde Griek in het winkelcentrum, was erg lekker, en zat verpakt in van die fijne schuimplastic dozen met deelvakjes en klapdeksel. En die dekselse deksel, daar zat de taalkronkel.

Bon appetit!
Bon appetit!

Want de doos was vriendelijk genoeg om ons allen een fijne hap te wensen, en wel in meer dan één taal. In de deksel stond gestanst: “ENJOY YOUR MEAL”, en ook “BON APPETIT”. En ten slotte: “SMAKELIJKETEN”. Zonder spatie.

En dan is het wonderlijk hoe het gaat als je zo’n serie letters leest. Het viel een van mijn medeklussers ook meteen op. “Hé,” zei ze, “keten.” En het is waar: het lijkt wel alsof die k aan het eind van smakelijk gewoon wil horen bij eten, om zo keten te maken. Maar ja, dan hou je alleen “smakelij” over, en dat is niets. Of toch?

We waren er al vrij snel uit dat “smakelij” lijkt op woorden als zagerij, slijterij en bakkerij; en het woord makelij (“een auto van Zweedse makelij”) zit er ook al ingebakken. Kortom: het is een woord dat je wel even het hof moet maken, maar dat best levensvatbaar klinkt, smakelij.

Een betekenis ligt ook al voor de hand, want een smakelij is natuurlijk een plaats waar smakelijk voedsel bereid wordt. Het past dan in het rijtje van restaurant, eetcafé, cafetaria, lunchroom, koffiehuis, etc.

Het mooiste was nog dat een eerste suggestie voor een samenstelling met smakelij al meteen stond op diezelfde deksel waar we het woord vonden. Want als een smakelij een restaurant is, hoe noem je dan een keten (daar heb je hem weer) van zulke eetgelegenheden? Natuurlijk: McDonald’s en Gauchos zijn smakelijketens!

Ik weet niet of mijn Griek ook bij een smakelijketen hoort, maar de lamssouvlaki was in ieder geval wel erg smakel— eh, lekker. En ik kreeg er ook nog eens als taaltoetje een onbedoeld nieuw woord bij geserveerd… Wat wil een mens nog meer?

Wat vind jij?