Rode wijnglas vs. rodewijnglas

Rodewijnglas? Wat is dat nou weer voor woord? Dat moet toch zeker rode wijnglas zijn? Nou… nee. Of tenminste: niet per se. Het hangt er maar net van af wat je bedoelt. Beide vormen bestaan, maar ze betekenen iets anders.

Waar hebben we het over?

De regels in het Nederlands voor het aaneenschrijven van woorden zijn niet altijd even intuïtief. Soms levert dat correct gespelde woorden op die tegen je taalgevoel ingaan.

Betekenis en gebruik

  • Het rode wijnglas is een rood glas voor wijn van onbekende kleur.
  • Het rodewijnglas is een glas van onbekende kleur voor rode wijn.

Als je (1) een combinatie hebt van een bijvoeglijk naamwoord of telwoord + een samengesteld zelfstandig naamwoord, en (2) dat bijvoeglijk naamwoord slaat alleen op het eerste deel van die samenstelling, dan schrijf je het hele zwikkie aan elkaar als één woord.

Voorbeelden

  • De viertaktmotor is uitgevonden door Nikolaus Otto in 1876.
  • Eenzaamheid is niet alleen maar een oudemensenprobleem.
  • We moeten dit in onze langetermijnplanning

Even opletten

In veel gevallen zullen lezers je bedoeling ook snappen als je zo’n lang samengesteld woord verkeerd spelt (dus mét die onnodige spatie). Maar soms krijg je echt een verschil in betekenis, zoals bij het rode+wijglas of tussen een grote hondenclub en een grotehondenclub. Bij die laatste hoef je met je pekinees niet aan te komen, bij de eerste wel.

Weetje

Het is een kwestie van wennen, maar je zult al snel zien dat je went aan de structuur van dit soort woorden. Hoewel… bij sommige hele lange woorden blijf je even knipperen met je ogen. Heb je voor de zomervakantie al je middellangeafstandsvlucht geboekt?

SaveSave

SaveSave

Wat vind jij?