In het Nederlands ben je eerder geneigd om “de auto van Piet” te zeggen, en niet “Piets auto”. Of moet dat toch “Piet’s” zijn, met een apostrof? En hoe zit dat als een naam eindigt op een klinker, zoals bij “Marieke” – wel of geen apostrof? We leggen het haarfijn uit!
Waar hebben we het over?
Bij sommige taalregels moet je een keuze maken, afhankelijk van de context. Dan is het altijd goed om even extra op te letten.
Betekenis en gebruik
- Marieke’s is een veel gebruikte, maar strikt genomen incorrecte bezittelijke vorm van Marieke.
- Mariekes is de correcte bezittelijke vorm van Marieke.
De grondregel is dat je de bezittelijke ‑s altijd aan het woord vast schrijft, tenzij er daardoor problemen met de uitspraak ontstaan.
Zo krijgt Freds goudvis geen apostrof, maar Sonja’s parkiet wel, omdat in “Sonjas” de a‑klank zou veranderen van een lange [aa] in een korte [a].
Voorbeelden
- Ik heb Tinekes nieuwe vriend nog niet ontmoet.
- Marco’s huis ligt aan het water.
- Beyoncés muziek is heel populair.
- Trumps immigratiemaatregelen zorgen voor veel onzekerheid.
- Ruttes nieuwe kabinet bestaat uit 16 ministers en 8 staatssecretarissen.
Even opletten
Zoals je ziet heeft het feit alleen dat een woord of naam eindigt op een klinker geen invloed op de keuze voor wel of geen apostrof. Je moet echt kijken naar de uitspraak.
Eindigt een woord of naam al op een ‑s (of een hoorbare s‑klank), dan voeg je alleen maar een apostrof toe:
- Frans’ ideeën zijn altijd de moeite waard.
- Martin Garrix’ concert was fantastisch.
Weetje
Bij merknamen zie je vaak dat schrijvers ervoor kiezen om toch een apostrof te gebruiken, ook als dat niet per se hoeft. Je voorkomt daarmee dat het “woordbeeld” van de merknaam verstoord wordt.
Strikt genomen zou je bijvoorbeeld moeten schrijven: Apples producten. Maar daarmee lijkt het alsof er een nieuw, onbedoeld woord ontstaat: apples. Je kunt er dan voor kiezen om toch Apple’s producten te schrijven, en zo de merknaam Apple meer “los” van de ‑s te laten staan.