De woorden gourmet en gourmand hebben allebei te maken met een voorliefde voor eten. Daarom is het makkelijk om ze door elkaar te halen, maar er is wel degelijk een verschil in betekenis. We serveren deze TaalTip speciaal voor alle fijnproevers en lekkerbekken!
Waar hebben we het over?
Als twee woorden een soortgelijke spelling hebben en ook nog een verwante betekenis, ligt verwarring op de loer.
Betekenis en gebruik
- Een gourmet is een fijnproever, iemand die veel weet over eten en drinken, een connaisseur.
- Een gourmand is een lekkerbek, iemand die graag veel eet en van goed eten houdt. Een vrouwelijke lekkerbek kun je ook een gourmande noemen.
Zoals je ziet verwijzen gourmet en gourmand allebei naar iemand die van lekker eten en drinken houdt. Bij gourmet ligt de nadruk op de verfijnde smaak van de liefhebber; bij gourmand ligt de nadruk op zijn of haar eetlust.
Anders gezegd: bij de gourmet draait het meer om de kwaliteit, en bij de gourmand meer om de kwantiteit.
Daarmee is natuurlijk niet gezegd dat een gourmet niet óók een gourmand kan zijn. Kijk naar de riemmaat van menig chef-kok!
Voorbeelden
- Jacques is zo’n gourmet, die zul je nooit bij de snackbar zien.
- Dit dorpsrestaurant is een ware belevenis, zelfs voor een gourmet.
- Karin is zo’n gourmand: dit is al haar derde zak chips!
- Je zult een gourmand niet snel een bescheiden portie zien opscheppen.
Even opletten
Het woord gourmet heeft er inmiddels een zusje bij gekregen. Het is namelijk ook omgetoverd tot een werkwoord: gourmetten.
De ironie is dat een avondje gourmetten (waarbij alle gasten aan tafel met kleine pannetjes hun eigen minigerechten klaarmaken) waarschijnlijk juist eerder besteed is aan een gourmand in plaats van een gourmet!
Weetje
In het Engels bestaat hetzelfde onderscheid tussen deze twee woorden. Maar daar verwijst gourmet niet alleen naar mensen, want het is ook een bijvoeglijk naamwoord. Je kunt bijvoorbeeld spreken over a gourmet restaurant of a gourmet dessert.