Kleine reus

De films die Peter Jack­son maak­te van de The Lord of the Rings-boeken van J.R.R. Tolkien zijn mateloos pop­u­lair. En ze mogen zich dez­er dagen in een hernieuwde belang­stelling ver­heugen omdat Jack­son net begonnen is aan de ver­film­ing van het boek dat de voor­lop­er is op deze sage: The Hob­bit. Het kan geen toe­val zijn dat film­maatschap­pij New Line ook dez­er dagen heeft aangekondigd dat de trilo­gie nu op blu-ray uitkomt (in high def­i­n­i­tion dus).

Oplet­tende lez­ers zullen tegen­wer­pen dat deze films al op blu-ray te koop zijn, maar dat zijn de bioscoopver­sies van de rol­prenten. De echte ent­hou­si­astelin­gen weten dat er des­ti­jds op dvd van elke film een andere ver­sie is ver­sch­enen, die langer is en door velen – inclusief de regis­seur – als de “beste” ver­sie beschouwd wordt. Om deze uit­ge­brei­dere films te onder­schei­den van de bioscoopver­sies het­en ze de Extend­ed Edi­tions. En die komen nu ook op blu-ray uit.

Maar er is iets grap­pigs gebeurd. De mar­ket­ing­mensen bij film­maatschap­pi­jen zijn er dol op om hun dvd’s en blu-rays spe­ciale benamin­gen te geven. Dat geeft het prod­uct extra cachet. Je koopt dat niet zomaar een film, maar de Spe­cial Edi­tion of de Collector’s Edi­tion of de Lim­it­ed Edi­tion of de Anniver­sary Edi­tion of de Ulti­mate Edition.

Limited én Extended!
Lim­it­ed én Extended!

Nu had iemand bij de mar­ketingafdel­ing van New Line ver­zon­nen dat deze nieuwe blu-ray uit­gave van de Extend­ed Edi­tion van The Lord of the Rings-trilo­gie – kun je het nog vol­gen? – ook zo’n fraai label moesten kri­j­gen. En dus werd bij de bek­end­mak­ing dit plaat­je vri­jgegeven. De films zijn een “Lim­it­ed Extend­ed Edition”.

En dat kan dus niet. Ja, natu­urlijk, het klopt wel – het is de uit­ge­brei­de ver­sie van de films die verkocht wor­den in een “beperk­te uit­gave”. Maar toch kan het niet. Iets kan voor je gevoel niet tegelijk Lim­it­ed én Extend­ed zijn. Dat is zoi­ets als klein én groot. Een minireus, of een reuzen­pyg­mee. Dat is onzinnig.

Al snel moet iemand ze daarop gewezen hebben, want de plaat­jes die nu bij het­zelfde prod­uct staan zijn aangepast. Kijk maar, het is inmid­dels een “gewone” Extend­ed Edi­tion gewor­den. Braaaaaf.

Extended, maar niet limited...
Extend­ed, maar niet limited…

Voor de fans zal het alle­maal niet veel uit­mak­en. Die willen gewoon in superieure beeld­kwaliteit hun helden alle avon­turen weer zien beleven. En dus zullen deze ex-Lim­it­ed maar nog wel Extend­ed edi­ties vast als zoete hob­bit­brood­jes over de toon­bank gaan. Kun­nen ze er alvast een­t­je voor mij apart leggen…?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties