Adress vs. address

De Engelse vertaling van het Nederlandse woord adres wordt nét even anders gespeld. Maar hoe zat dat ook alweer – een s meer? Een d meer? Of misschien zelfs allebei?

Waar hebben we het over?

Bij woorden in verschillende talen die dezelfde oorsprong delen (zogenaamde cognaten) lijkt de klank en/of de spelling vaak op elkaar. Maar dat kan het ook lastig maken om te onthouden wat dan wél de juiste schrijfwijze is.

Betekenis en gebruik

  • Adress is óf het Nederlandse woord adres met een s te veel, óf het Engelse woord address met een d te weinig.
  • Address is het Engelse woord voor adres.

Voor de goede orde: ook “addres” bestaat niet. Dan heb je in het Nederlandse juist een d te veel, of in het Engels een s te weinig.

Voorbeelden

  • Please fill in your address, so we can send you the package.
  • Dutch addresses always include a postal code.
  • We need to address the problems that the new software has caused.

Even opletten

Je hebt het misschien al gezien, maar het laatste voorbeeld hierboven heeft een net even andere address dan het eerste voorbeeld. Dat komt address omdat zowel een zelfstandig naamwoord als een werkwoord kan zijn.

Het zelfstandig naamwoord betekent “adres” en heeft in het Brits-Engels de klemtoon op de tweede lettergreep: [add-RESS]. In het Amerikaans-Engels ligt de klemtoon meestal op de eerste lettergreep: [ADD-ress].

Het werkwoord betekent (onder andere) “aan de orde stellen” of “toespreken” en heeft in beide soorten Engels de klemtoon op de tweede lettergreep: [add-RESS].

Weetje

Je zag al dat het werkwoord to address “toespreken” betekent. Daaruit is ook een tweede zelfstandig naamwoord address voortgekomen dat “toespraak” betekent. Je kent dit gebruik misschien wel uit de naam van de beroemdste toespraak van de Amerikaanse president Abraham Lincoln: de Gettysburg Address.

Deze toespraak is heel kort en een klein meesterwerk. Hij is zeker de moeite waard om eens aandachtig te lezen. Alleen al de openingszin is legendarisch:

“Four score and seven years ago our fathers brought forth on this continent, a new nation, conceived in Liberty, and dedicated to the proposition that all men are created equal.”

Wil je de rest ook lezen: klik hier!

Wat vind jij?