You and I vs. you and me

Als je zo nu en dan twijfelt over of je nu “you and I” of you and me” moet zeggen, dan ben je niet alleen. Ook onder Engelssprekenden is dit een heikel punt waarover soms stevig gedebatteerd wordt. Dus, eens en voor altijd: hoe zit het nou?

Waar hebben we het over?

Bij combinaties van woorden of uitdrukkingen die erg op elkaar lijken en die allebei goed (kunnen) zijn, is het soms lastig om de juiste vorm te kiezen.

Betekenis en gebruik

  • You and I is de Engelse tegenhanger van jij en ik.
  • You and me is de Engelse tegenhanger van jou en mij.

Als vuistregel kun je aanhouden: vervang you and I/you and me door alleen I of me, en je ziet meteen welke vorm de juiste is.

Voorbeelden

  • Meryl says you and I can’t solve this problem.
  • I think these seats are for you and me.

Even opletten

Je ziet meteen waarom deze Engelse taalkwestie gek genoeg voor sprekers van het Nederlands makkelijker is dan voor de native speakers.

In het Engels kan you zowel het onderwerp van een zin zijn als een lijdend voorwerp of meewerken voorwerp. Maar in het Nederlands verandert het onderwerp jij in die gevallen in jou. Oftewel: in het Engels verandert maar een van de twee persoonlijke voornaamwoorden, maar in het Nederlands veranderen ze allebei.

Probeer het maar uit: in de eerste voorbeeldzin hierboven zou je in het Nederlands altijd kiezen voor jij en ik. Maar in de tweede zin zou je zeker kiezen voor jou en mij. Je ziet dat al meteen aan het eerste woord: jij of jou. Maar in het Engels is dat eerste woord in beide gevallen gelijk: you. Vandaar de verwarring.

Weetje

Precies dezelfde logica kun je ook loslaten op combinaties zoals:

  • you and he / you and him
  • you and she / you and her
  • you and they / you and them

Maar die zul je niet zo vaak tegenkomen als you and I of you and me.

Bonus-weetje:
Een veel gebruikte uitdrukking is between you and me. Die zie je ook wel eens in de vorm “between you and I”, maar die is altijd fout.

Dat kun je makkelijk checken met dezelfde truc als hierboven: je zou altijd zeggen tussen jou en mij, en nooit “tussen jij en ik”.

 

Wat vind jij?