Vliegveld vs. luchthaven

In het dagelijks taalgebruik betekenen de woorden vliegveld en luchthaven min of meer hetzelfde. Maar zijn ze echt synoniem? Of maakt het toch wel iets uit welke van de twee je kiest? Wij leggen het uit!

Waar hebben we het over?

Er zijn maar weinig woorden die volledig synoniem zijn en dus voor de volle 100% hetzelfde betekenen. Vaak is er zelfs bij verwante termen een klein verschil in betekenis of gevoelswaarde.

Betekenis en gebruik

  • Een vliegveld is in de meest letterlijke zin “een plat veld waar je met een vliegtuig kunt opstijgen of landen”. De meeste vliegvelden zijn verhard, met een of meer startbanen.
  • Een luchthaven is een groter vliegveld dat ingericht is op de aankomst en het vertrek van passagiers en goederen, meestal met speciale accommodaties zoals toiletten, winkels en wachtruimten.

Kortom: elke luchthaven is een vliegveld, maar niet elke vliegveld is een luchthaven.

Voorbeelden

  • In de jungle hebben ze bomen gekapt om een klein vliegveld te maken.
  • Schiphol is een de grootste luchthaven van Nederland.
  • Sommige steden, zoals Londen, hebben meerdere vliegvelden.

Let op! In de laatste voorbeeldzin zou je vliegveld kunnen vervangen door luchthaven, maar in de eerste zin niet.

Even opletten

Het woord luchthaven is een vorm van beeldspraak, want haven duidt in eerste instantie op een aanmonsterplaats voor boten.

Er zijn meer termen waarin diezelfde metafoor wordt gebruikt, zoals parkeerhaven, belastinghaven en vrijhaven.

Weetje

Het valt misschien niet meteen op, maar het Engelse woord airport gebruikt precies dezelfde beeldspraak: air + port = lucht + haven.

Er is ten slotte nog een ander, prachtig woord voor vliegveld dat we uit het Frans hebben geleend: aerodroom. Probeer dat vandaag eens te gebruiken!

SaveSave

Wat vind jij?