Vliegveld vs. luchthaven

In het dagelijks taal­ge­bruik beteke­nen de woor­den vliegveld en luchthaven min of meer het­zelfde. Maar zijn ze echt syn­on­iem? Of maakt het toch wel iets uit welke van de twee je kiest? Wij leggen het uit!

Waar hebben we het over?

Er zijn maar weinig woor­den die volledig syn­on­iem zijn en dus voor de volle 100% het­zelfde beteke­nen. Vaak is er zelfs bij ver­wante ter­men een klein ver­schil in beteke­nis of gevoelswaarde.

Betekenis en gebruik

  • Een vliegveld is in de meest let­ter­lijke zin “een plat veld waar je met een vlieg­tu­ig kunt opsti­j­gen of lan­den”. De meeste vliegvelden zijn ver­hard, met een of meer startbanen.
  • Een luchthaven is een grot­er vliegveld, met name als het is gebouwd is voor aankomst en vertrek van zow­el pas­sagiers als goed­eren. Vaak heeft een luchthaven ook aan­vul­lende accom­mo­daties die niet direct met het vliegen te mak­en hebben, zoals toi­let­ten, restau­rants, winkels, autover­hu­ur en wachtruimten.

Kor­tom: elke luchthaven is een vliegveld, maar niet elke vliegveld is een luchthaven.

Voorbeelden

  • In de jun­gle hebben ze bomen gekapt om een klein vliegveld te maken.
  • Schiphol is een de groot­ste luchthaven van Nederland.
  • Som­mige ste­den, zoals Lon­den, hebben meerdere vliegvelden.

Let op! In de laat­ste voor­beeldzin zou je vliegveld kun­nen ver­van­gen door luchthaven, maar in de eerste zin niet.

Even opletten

Het woord luchthaven is een vorm van beeld­spraak, want haven duidt in eerste instantie op een aan­mon­ster­plaats voor boten.

Er zijn meer ter­men waarin diezelfde metafoor wordt gebruikt, zoals par­keer­haven, belast­ing­haven en vri­jhaven.

Weetje

Het valt miss­chien niet meteen op, maar het Engelse woord air­port gebruikt pre­cies dezelfde beeld­spraak: air + port = lucht + haven.

Er is ten slotte nog een ander, prachtig woord voor vliegveld dat we uit het Frans hebben geleend: aero­d­room. Probeer dat van­daag eens te gebruiken!

SaveSave

Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hans Huijboom

Is het geen haarklover­ij in een tijd dat alles wat maar met de lucht­vaart te mak­en heeft, op het Engels over­stapt. Zelfs bij het piep­kleine vliegveld van Ame­land zie ik ‘Air­port’ op het bord bij de ingang…

vulsteker gerard

Ik dacht dat luchthaven bred­er was dan vlieghaven. Bijvoor­beeld waar zep­pelins kun­nen opsti­j­gen of lan­den, en helicopters.…