Further vs. farther

De Engelse woorden further en farther schelen maar één letter en betekenen min of meer hetzelfde. Maar niet helemaal! Veel hangt af van de context. Lees hieronder wat het verschil is en welke vorm je wanneer kunt gebruiken.

Waar hebben we het over?

Bij verwante woorden die ongeveer hetzelfde betekenen maar een verschillende spelling hebben, is het altijd goed om extra op te letten. Er kunnen subtiele verschillen in gebruik zijn.

Betekenis en gebruik

  • Further is het Engelse woord voor verder.
  • Farther is het Engelse woord voor verder.

Je zou denken: dat is lekker overzichtelijk, want deze woorden zijn onderling uitwisselbaar. Maar toch is er een verschil.

In het Brits-Engels zie je vaker further dan farther, maar betekenen beide woorden ongeveer hetzelfde. Dit is dus voornamelijk een verschil in gebruiksfrequentie.

Maar in het Amerikaans-Engels is er ook een betekenisverschil. Het onderscheid is in de praktijk niet 100% waterdicht, maar de Amerikanen geven de voorkeur aan farther voor het aanduiden van een fysieke afstand, en aan further voor een overdrachtelijke (niet-letterlijke) afstand.

Voorbeelden

  • Is London further away than Coventry? (BrE)
  • Is Memphis farther away than Dallas? (AmE)
  • Let’s take the project one step further. (BrE + AmE)

Even opletten

Het woord further wordt ook nog gebruikt in een andere betekenis, namelijk: “verder” in de zin van “aanvullend”.

  • Nederlands: Zijn er nog verdere vragen?
  • Engels: Are there any further questions?

In deze betekenis kies je altijd voor further, en niet voor farther.

Weetje

Het word further is de oudste van de twee. Het Amerikaanse onderscheid in betekenis tussen further (beeldspraak) en farther (letterlijk) is van vrij recente datum: pas in de vroege 20e eeuw begonnen stijlgidsen dat als de nieuwe norm te zien.

Bonus-weetje:
Voor het betekenisverschil in het Amerikaans-Engels is er een handig ezelsbruggetje. In het woord farther (fysieke afstand) zit namelijk ook het woord far verstopt.

  • Jupiter is far away, but Saturn is even farther.

Wat vind jij?