Dan wel vs. danwel

Een woord als alsmede (in plaats van “ook”) heeft iets plechtigs en oud­er­wets. Je hoort het wel eens op trein­per­rons, als ze aankonid­gen dat de ene alsmede de andere trein ver­traagd is. Ook dan­wel (in plaats van “of”) heeft zo’n statige vibe. Maar bestaat dat woord über­haupt wel?

Waar hebben we het over?

De woord­com­bi­natie dan+wel kan twee ver­schil­lende din­gen beteke­nen. Maar in bei­de gevallen schri­jf je het als losse woor­den. “Dan­wel” (één woord) is dus alti­jd fout.

Betekenis en gebruik

  • Dan wel kan het­zelfde beteke­nen als of. Het is dan een vari­ant op het ver­oud­erde gebruik van dan in de zin van “of” (denk aan: ja dan nee, al dan niet), met wel als ver­sterk­ende term.
  • Dan wel kan ook beteke­nen: “deze keer”/”onder deze voor­waarde”. Ook hier is dan het kern­wo­ord van de uit­drukking, met wel als beves­ti­gende term.

Voorbeelden

  • De reisor­gan­isatie moet mevouw Peters haar geld teruggeven dan wel een ver­van­gende vakantie aanbieden.
  • Je mag naar het schoolfeest, maar dan wel samen met Marieke.

Even opletten

Menig tek­stver­w­erk­er geeft niet aan dat “dan­wel” fout is. En het is een woord­vorm die in het wild wel degelijk voorkomt. Toch kun je hem beter ver­mi­j­den en gewooon dan wel schri­jven. Altijd.

Weetje

Houd in je achter­hoofd dat dan wel (in de tweede beteke­nis) ver­van­gen kan wor­den door dan niet. En dat zou je ook nooit als één woord schrijven!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties