Geliked vs. geliket

Het Engelse like heeft zich knus gen­esteld in het Ned­er­lands, met vrien­delijke dank aan Face­book. Vari­anten als “vind-ik-leuk­jes” (voor likes) en “vind-ik-leuken” of “leuk-vin­den” (voor liken) waren of zijn ten dode opgeschreven. Maar hoe gedraagt zo’n term-van-over-de-gren­zen zich bin­nen de Ned­er­landse gram­mat­i­ca? Is het bijvoor­beeld “geliked” of “geliket”, of miss­chien iets anders? We zoeken het uit!

Waar hebben we het over?

Wan­neer Engelse werk­wo­or­den de over­stap mak­en naar het Ned­er­lands, kri­jg je soms wat merk­waardig aan­voe­lende taalvormen.

Betekenis en gebruik

  • Geliked is een onjuiste ver­voeg­ing van liken, de verned­er­lands­ing van het Engelse werk­wo­ord to like.
  • Geliket is de juiste vorm van het voltooid deel­wo­ord van liken.

Voorbeelden 

  • Wow, al zeven mensen hebben mijn post op Insta­gram geliket!
  • Ik heb nog nooit iets geliket van zo’n ‘influ­encer’.

Even opletten

Waarom is dit zo’n valkuil? Waarom voelt “geliked” aan alsof het zou moeten kloppen?

Dat komt omdat de Engelse ver­voeg­ing van het werk­wo­ord eindigt op -ed, zoals in I liked this book very much. Als Ned­er­land­stal­ige denk je dan al snel: hop­pa, plak daar het pre­fix ge- voor, en we zijn klaar.

Maar nee. Liken vol­gt gewoon de regels van ’t kof­schip, en die schri­jven voor dat als de stam van een werk­wo­ord eindigt op een k, je de ver­voeg­in­gen maakt met een t. Daarom is het hinkenhink­tegehinkt; en daarom is het likenliketegeliket.

De link met de kof­schipregels ligt miss­chien niet direct voor de hand, omdat liken – net als bijvoor­beeld deleten en updat­en – zijn extra e uit het Engels behoudt, vóór de kofschip‑t. Dat zijn we niet gewend bij tra­di­tionele Ned­er­landse werk­wo­or­den, die het hele -en aan het eind kwi­j­trak­en in de vervoeging.

Weetje

Voor de volledigheid: hier is de hele ver­voeg­ing van liken:

 onvoltooid tegen­wo­ordi­ge tijdonvoltooid verleden tijd
iklikelikete
je/jij/uliketlikete
hij/zij/ze/hetliketlikete
   
wij/welikenliketen
jul­lielikenliketen
zij/zelikenliketen
   
 hulp­w­erk­wo­ordvoltooid deel­wo­ord
ikhebgeliket
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties