De taalterm van deze week, stemhebbend, houdt er niet van om stil in een hoekje te gaan zitten. Als je wat te zeggen hebt, vindt hij, dan moet je dat ook doen. Dat hoeft niet met veel bombarie en trompetgeschal, maar hij wil wel graag gehoord worden.
Definitie
Klanken in de spreektaal zijn stemhebbend als je bij het uitspreken ervan de stembanden in beweging brengt. Bij het uitspreken van een stemhebbende klank moet je dus altijd lucht uit de longen langs de stembanden persen om deze tot trilling te brengen.
In een nauwe definitie slaat de term stemhebbend alleen op bepaalde medeklinkers, omdat alle klinkers per definitie stemhebbend zijn. In een wat bredere definitie worden ook alle klinkers als stemhebbend beschouwd.
Voorbeelden
Als je de klinkers meerekent, dan zijn bijvoorbeeld de [e] in pet, de [ee] in meel, de [a] in hal en de [oo] in brood stemhebbend. Kenmerkend voor deze klinkerklanken is dat je ze kunt uitrekken: je kunt bijvoorbeeld “pèèèèèt” en “brooooood” zeggen.
Bij de stemhebbende medeklinkers is dat anders. Dat zijn korte klanken waarbij er een klein beetje lucht langs de stembanden gaat om ze “stem” te geven. Sommige van deze klanken hebben ook een stemloze tegenhanger. Die maak je op dezelfde plaats in de mond, maar dan zonder de stembanden te laten trillen.
Dit zijn ze allemaal op een rij:

Etymologie
De samenstelling van deze taalterm is rechttoe rechtaan en behoeft weinig uitleg:
- stem (eigenschap van een klank) + hebben (het bezitten van die eigenschap)
Weetje
Je kunt het verschil tussen stemhebbend en stemloos makkelijk ervaren. Houd je hand vlak voor je mond. Spreek nu eerst een losse [p]-klank uit en dan een [b]-klank. Voel je hoe bij de [b]-klank er een iets sterker luchtstroompje langs je vingers gaat? Dat is de luchtstroom die de b en bed stemhebbend maakt en die de p in pet niet heeft.
Ik vind dit bij de ch helemaal niet duidelijk: is deze dan niet ook stemhebbend? Ik ervaar bijvoorbeeld helemaal geen uitspraakverschil tussen “ligt” enerzijds en “licht” anderzijds. Of spreek ik hier soms iets niet goed uit dan? Hangt het bij de ch wellicht samen met de oorspronkelijke klank ervan, zoals in Choorstraat en in Chaam, waarbij nog altijd die stemloze k‑klank voor de ch is behouden? Nog ze eentje: een achternaam als Van Agt, duidelijk verwijzend naar de plaatsnaam Acht. In het geval van de achternaam stemhebbend, maar in het geval van de plaatsnaam stemloos? Kan toch niet?