TVDW: Puntkomma

De taalterm van deze week, puntkomma, heeft een uitstekend gevoel voor evenwicht. Hij is je altijd graag van dienst als je niet té stellig wilt overkomen, maar ook weer niet te voorzichtig. Hij heeft een genuanceerde en chique uitstraling, en dat houdt hij graag zo.

Definitie

Een puntkomma is een leesteken dat in sommige gevallen een punt of een komma vervangt. (Een andere naam voor de puntkomma is kommapunt.)

De puntkomma ziet eruit als een zwevende punt met een komma eronder (;).

Je kunt een puntkomma schrijven:

  • in plaats van een punt – als twee opeenvolgende zinnen nauw aan elkaar verbonden zijn en dus eigenlijk samen één boodschap overbrengen
  • in plaats van een komma – om de items van een opsomming van elkaar te scheiden als er binnen die items ook komma’s gebruikt worden

Voorbeelden

  • Ik zeg nooit nee tegen chocoladetaart; je leeft immers maar één keer.
  • Dit boek heeft me echt aangegrepen; het voelt alsof het voor mij geschreven is.
  • De panelleden zijn Jan Vonk, de CEO van Totalflix; Caroline Draayer, de oprichter van BodyBrainBook; Melissa Hart, columnist bij Pichiri Magazine; en Frans de Pool, de voorzitter van Stichting Hexagon.

Etymologie

De samenstelling van dit woord ligt voor de hand: het is een combinatie van een punt en een komma! Bovendien zijn dat de twee andere interpunctietekens waarvoor een puntkomma in de plaats kan komen te staan.

  • punt (leesteken) + komma (leesteken)

Weetje

Let op! Je ziet vaak dat een puntkomma gebruikt wordt in plaats van een dubbelepunt, bijvoorbeeld aan het begin van een opsomming of bulletlijst. Dit is incorrect; in die gevallen moet je echt een dubbelepunt gebruiken.

Zie ook deze TaalTip.

Wat vind jij?