De taalterm van deze week, performatief, is een tikkie ongeduldig. Hij kijkt niet van een afstandje naar wat anderen doen. Nee, hij denkt: als ik mijn mond opendoe, dan moet dat ook echt wat bijdragen. Spijkers met koppen, is zijn devies, handen uit de mouwen.
Definitie
Performatief taalgebruik is een bijzondere vorm van taal: door een zin te zeggen of te schrijven, voer je meteen ook de betekenis van die zin uit.
Met andere woorden: de mededeling in de tekst wordt uitgevoerd door het communiceren van de tekst zelf. Er is dus een heel nauw verband tussen de woorden in de tekst en de betekenis van die woorden.
Voorbeelden
Een zin als “Het huis is rood” is niet performatief, want het uitspreken van die mededeling heeft geen enkele invloed op de kleur van het huis. Vergelijk dat eens met de volgende zinnen:
- Ik beloof je dat ik op je verjaardagsfeest kom.
- Bij dezen verklaar ik u tot man en vrouw.
- Ik beveel je om meteen naar huis te komen.
- Daarom veroordeel ik u tot tien jaar gevangenisstraf.
- Ik bied je mijn excuses aan.
- Ik draag het volgende nummer op aan mijn lieve moeder.
Zoals je ziet is hier iets bijzonders aan de hand. Door het uitspreken van deze zinnen is er iets in de realiteit veranderd. Respectievelijk: er is een belofte gedaan, twee mensen zijn getrouwd, iemand krijgt een bevel, iemand is veroordeeld, er zijn excuses gemaakt en een lied is opgedragen aan een lieve moeder.
Etymologie
Denk aan het Engelse woord perform. Dat betekent “uitvoeren” of “presteren”. Het gaat daarbij altijd om een handeling die plaatsvindt.
Dat geeft ook precies de betekenis van performatief (taalgebruik) aan: dit zijn zinnen die niet alleen een handeling omschrijven, maar die juist zelf die handeling zijn.
Door te zeggen “ik beloof” maak je de belofte; door te zeggen “ik beveel” doe je een bevel; etc.
Weetje
Een interessant neveneffect van het performatieve karakter van een zin is dat die mededeling niet waar of onwaar kan zijn.
Als ik zeg “Het huis is rood”, dan kan dat waar zijn, of niet. Maar omdat performatief taalgebruik niet iets in de realiteit omschrijft maar juist iets in de wereld doet, gelden hier andere regels.
Als ik zeg “Ik neem deze verantwoordelijkheid op me”, dan kan dat niet “waar” of “onwaar” zijn in de traditionele zin. De zin is de belichaming van zijn eigen betekenis en is dus hoogstens per definitie “waar” op het moment dat hij uitgesproken wordt.