De taalterm van deze week, paraprosdokian, is heel geduldig. Hij bewaart het beste steevast tot het eind. Want als je iets goeds onder de pet hebt, moet je daar vooral niet mee te koop lopen. Wacht tot het juiste moment, zegt hij, dan krijg je dubbel succes.
Definitie
Een paraprosdokian is een stijlfiguur waarbij het einde van een zin of tekstfragment een onverwachte wending krijgt, waardoor de lezer of luisteraar het voorgaande vaak opnieuw moet interpreteren.
Die plotselinge omkering levert een dramatisch effect of anticlimax op, maar nog vaker juist een komische wending. De paraprosdokian is dan ook heel populair in genres als comedy en satire.
Voorbeelden
- Isaac Newton was creatief, volhardend, briljant en onuitstaanbaar. (komische wending)
- Na de aankomst van Julius Caesar in Egypte in 48 v.Chr. gaven zijn gastheren hem een vorstelijke ontvangst, een feestmaal en, op een grote schaal, het hoofd van zijn vijand Pompeius. (dramatisch effect)
- Na een entree van yellowfin tonijn met spicy kokos en shiitake, volgt het hoofdgerecht: damhert met rode biet, geitenkaas en walnoot. Ten slotte serveren we als dessert een heerlijke Cornetto. (anticlimax)
- Zelfmoord plegen is wel ’t laatste dat ik zou doen. (Herman Finkers)
- Voor elk ingewikkeld probleem is er een oplossing die kort, simpel en fout is. (H.L. Mencken)
- I’ve had a perfectly wonderful evening, but this wasn’t it. (Groucho Marx)
Als je de betekenis een beetje oprekt, kun je ook hele werken als uitgebreide paraprosdokians zien.
Zo komt in een goed detectiveverhaal, na de onthulling van de whodunit aan het eind, alles ineens in een ander daglicht te staan. En bij een film als The Sixth Sense wil je, na de grote revelatie tegen het einde, alles meteen nog een keer kijken om te zien hoe de puzzelstukjes dan wél in elkaar passen.
Etymologie
Deze taalterm is samengesteld uit onderdelen uit het Grieks:
- para (tegen) + prosdokia (verwachting)
Hoewel deze term in de antieke oudheid al wel voorkwam in de algemene zin van “onverwacht” of “tegen de verwachting in”, is de betekenis van paraprosdokian als retorische stijlfiguur pas in de 19e eeuw (in het Engels) in gebruik gekomen.
Weetje
De term paraprosdokian is in het Nederlandse taalgebied nog nauwelijks ingeburgerd. Er is geen Wikipedia-pagina voor, en hij staat ook niet in Van Dale. Toch is deze stijlvorm bij iedereen intuïtief bekend – ook al weet je niet hoe hij heet. Hoog tijd dus om er een TVDW van te maken!