Ben je in Engelse teksten wel eens de term tonne tegengekomen? Je vraagt je misschien af of dat hetzelfde is als een Nederlandse “ton”. Maar je kunt ook een Engelse ton tegenkomen, zonder die -ne aan het eind. Soms is zo’n ton een tonne, maar soms ook niet. Welkom in de wirwar van de Engelse tonnen!
Waar hebben we het over?
In de Engelstalige wereld bestaan verschillende systemen van maten zij aan zij. Dat levert verwarring op als dezelfde woorden daardoor verschillende betekenissen krijgen.
Betekenis en gebruik
- In het Amerikaans-Engels is een ton (of short ton) een eenheid van gewicht die gelijk is aan 2000 pounds (of ongeveer 907 kilo).
In het Brits-Engels is ton kort voor metric ton, een eenheid van gewicht die gelijk is aan 1000 kilo (ruim 2204 pounds). Maar: er is ook nog een oudere, nu minder gebruikte Britse definitie van ton die de long ton genoemd wordt en die gelijk is aan 2240 pounds (1016 kilo). - En dan heb je nog tonne, dat in het Amerikaans-Engels nauwelijks gebruikt wordt en dat synoniem is aan metric ton. En tonne is dus ook 100o kilo.
- Het woord ton kan je daarnaast nog gebruiken als algemene aanduiding voor “heel veel”, vaak in de woordcombinaties a ton of en tons of. Hier is het dus geen exacte eenheid van gewicht.
Je ziet dat hier veel afhangt van welk systeem van maten en gewichten je hanteert, en hoe belangrijk standaardisatie is. Het simpele woordje ton kan verschillende dingen betekenen: short ton, long ton en metric ton. Die hebben alle drie een verschillende definitie – en dus een verschillend gewicht.
Internationaal is nu de metric ton of tonne de norm: duizend kilo. Een Nederlandse “ton” dus. Maar als je een oudere of Amerikaans-Engelse tekst leest, doe je er goed aan om even te checken welke maat ze precies bedoelen.
Voorbeelden
- An American ton weighs less than a British ton.
- Belgium exports 600,000 tonnes of chocolate a year.
- There were a ton of people at the party.
- I can think of tons of reasons why we should sell the house.
Even opletten
Vergeet niet dat in het Engels maten en gewichten een meervoud krijgen zodra je er meer dan één van hebt. Iets wat in het Nederlands drie kilo (enkelvoud) weegt, weegt dus in het Engels three kilos (meervoud).
Hetzelfde geldt voor ton en tonne. Zes ton ijzer wordt dan six tons of iron, en dertig ton speelgoed wordt thirty tonnes of toys.
Weetje
Schrijf je zelf een tekst in het Engels en wil je de Nederlandse gewichtsmaat “ton” gebruiken? Kies dan voor tonne of voluit metric ton, en vermijd voor alle zekerheid het verkorte ton.