TaalKiekje: Mag het een kartonnetje meer zijn?

Wat je al niet tegenkomt op straat. Op de stoep, niet ver van mijn huis, stond een tijd­je gele­den ineens deze gebiedende volzin: “Maak kar­ton­nen klein”.

Ik snap het prob­leem wel. Meer dan eens wilde ik wat oud papi­er in de onder­grondse con­tain­er gooien, maar kreeg ik de klep niet eens open omdat een vrien­delijke mede­bu­ur een hele IKEA-ver­pakking erin had gestouwd.

En ik snap de bood­schap ook: heb je zo’n XL-ver­pakking, scheur hem dan even in stuk­jes voor­dat hij de con­tain­er in gaat. Dat is wel zo vrien­delijk voor de buren die er, ik zeg maar wat, een paar kran­ten in willen doen.

Maar dan dat woord­je kar­ton­nen. Dat is een meer­voud: één kar­ton, meerdere kar­ton­nen. Ik zou zelf gezegd hebben: “kar­ton­nen ver­pakkin­gen” – maar ja, dat is zo’n mond­vol in een stuk­je nudg­ing straatcommunicatie.

Toch maar even Van Dale erop nages­la­gen. En wat blijkt: kar­ton kan wel degelijk een tel­baar zelf­s­tandig naam­wo­ord zijn in de zin van “een stuk kar­ton” of “een kar­ton­nen ver­pakking” of “een bor­d­pa­pieren doos”. Maar dan de grote klap­per… want vol­gens het eerbied­waardi­ge woor­den­boek is het juiste meer­voud van kar­ton “kar­tons”.

De opgespoten nudge bij mijn vuil­con­tain­er had dus moeten zijn: “Maak kar­tons klein”. Nóg kor­ter, en dat is wel zo fijn. Maar toch… kar­tons? Het zal wel aan mij liggen, maar dat klinkt toch niet?

Wat vind jij, lieve lez­er? Zou je hier­van ook opgekeken hebben? Kri­jg je nu nacht­mer­ries over kar­ton­net­jes groot en klein?

Als ze het even met mij gecheckt had­den van tevoren, denk ik trouwens dat ik de vol­gende beschei­den her­schri­jv­ing zou hebben voorgesteld: Maak dozen klein. Dat is weer iet­sje kor­ter en het roept geen vra­gen op. Maar ja, dan had­den we ook dit TaalKiek­je niet gehad… 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jack Brouwer

En wat we verder nog op deze afbeeld­ing zien… “Con­tain­er­Coat” op iets dat mij dan geen kar­ton lijkt (het zou eens gaan rege­nen). Dat weer op (de sug­gestie van) een gras­mat met bloem­p­jes en dat, ten slotte, op de Con­tain­er­Coat (?) zelf. Curieus, dit geheel, al hele­maal met dat wat er op de tegels staat.