Het is alweer een tijdje geleden dat dit TaalKiekje zich door de Taaleidoscoop aan nieuwsgierige ogen opdrong. Het was in een hip damesblad – de Linda, de Chantal, ik weet het niet meer – en het was ten tijde van het Eurovisie Songfestival in Nederland. Ik zat in de wachtkamer de tijd te doden tot mijn moeder terugkwam van haar bezoek aan de mondhygiënist en tandarts, en ik vermaakte me met de leestafel. (Gezicht veilig verstopt achter een mondmasker, weet je nog?)
Bij deze paginagrote quote zakte me ineens de moed in de schoenen. Nikkie de Jager, een van de presentatoren van het Songfestival, wordt hier geciteerd in een opperbeste bui, vol overtuiging dat “herinneren zullen ze me”.
Pardon, wat?
De quote maakt het niet duidelijk, maar waaraan moest Nikkie precies herinnerd worden? Misschien had iemand tegen haar gezegd: ik herinner je wel aan je tandartsafspraak. Of misschien had de Belastingdienst gezegd: we herinneren u aan uw betalingsverplichting.
Nee, ik doe natuurlijk mal en houd me voor de domme. Wat hier overduidelijk had moeten staan was: “Meid, herinneren zullen ze zich me”.
Het is niet de eerste keer dat ik bij wederkerende werkwoorden het wederkerend voornaamwoord zie wegvallen. Deze trend is al een tijdje aan de gang. Denk bijvoorbeeld aan de vele webpagina’s met een “Registreer”-knop. Terwijl het toch echt zich registreren is, en de knop dus “Registreer u” of “Registreer je” had moeten zijn.
Maar ook de Nederlandse Koning maakt er een potje van. In de Troonrede van 2013 staat in de geschreven tekst gewoon “de vraagstukken waarover u zich gaat buigen” – maar Willem-Alexander zei tijdens zijn toespraak zonder enige ironie “de vraagstukken waarover u gaat buigen”. Ik zag de parlementsleden al kromgebogen staan, starend naar die vraagstukken op de grond.
En het illustere NOS Journaal berichtte in 2019 dat bij een protest “Tienduizenden scholieren verzamelden in Den Haag”. Postzegels misschien, of Pokémon-kaarten.
Is dit jou ook opgevallen? Zijn het gewoon slordigheden, of is hier echt iets aan het veranderen in de taal? De tijd zal het leren. Hoe dan ook, hier bij Taaleidoscoop kun je altijd verheugen op nieuwe taalverhalen! Eh…