Sports vs. sport

Het is een vast item in nieuw­suit­zendin­gen en krantenpagina’s, en er wor­den hele tijd­schriften en web­sites aan gewi­jd: sport. Maar als je daarover met een Engelssprek­ende vriend of col­le­ga wilt babbe­len, zeg je dan sport of sports? Je kunt bei­de vor­men tegenkomen, maar het ver­schil is niet toe­val­lig. Hoe dat zit? We zoeken het uit!

Waar hebben we het over?

Zuster­tal­en lijken erg op elka­ar, maar toch kun je hard­nekkige ver­schillen tegenkomen.

Betekenis en gebruik

  • Sports is het col­lec­tieve woord voor “sport” dat het meest gang­baar is in het Amerikaans-Engels.
  • Sport is het col­lec­tieve woord voor “sport” dat het meest gang­baar is in het Brits-Engels.

De spelling sports is intussen ook in het Brits-Engels aan een opmars bezig: de voor­sprong van sport wordt klein­er. In de VS is sports duidelijk de meer pop­u­laire term. 

Overi­gens zie je ook in het Brits-Engels dat de ver­sie-met‑s vaak de voorkeur kri­jgt in samen­stellin­gen zoals sports news. Daar­bij kri­jgt sports dan een beet­je de rol van een bijvoeglijk naamwoord.

Maar let op: sports is ook gewoon het meer­voud van sport, óók in het Brits-Engels. En ook in het Amerikaans-Engels is sport het juiste enkelvoud als je het over slechts één tak van sport hebt.

Voorbeelden

  • Does your son like to prac­tice sports(AmE)
  • I’m not very inter­est­ed in sport(BrE)
  • Hen­ry wants to buy a new sports car. (BrE + AmE)
  • Crick­et and polo are typ­i­cal­ly British sports. (BrE + AmE)
  • Do you think chess qual­i­fies as a sport? (BrE + AmE)

Even opletten

Sport kan ook een werk­wo­ord zijn. Het kan dan “sportief of actief bezig zijn” beteke­nen, maar vak­er nog zul je het tegenkomen in de zin van “opval­lende kled­ing dragen”.

  • The lion cubs were sport­ing on the savannah.
  • Did you see that Jim is sport­ing a new design­er shirt?

Weetje

In een andere TaalTip keken we al eens naar twee andere woor­den waar­bij er een soort­gelijk meer­voud-enkelvoud ver­schil is tussen het Brits- en Amerikaans-Engels, namelijk maths en math. Geven de Amerika­nen daar ook de voorkeur aan het meer­voud en de Brit­ten aan het enkelvoud? Klik hier om meer te lezen!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties