Vele goedbedoelende mensen hebben pogingen gewaagd om van het Nederlands een min of meer logische, gestructureerde taal te maken. Met min of meer heldere regels die min of meer consequent kunnen worden toegepast. Maar taal is weerbarstig – je blijft zo nu en dan dingen tegenkomen die, alle regels ten spijt, gewoon “niet goed” voelen. Zelfs al zijn ze wel goed.
In onze taal geldt als vuistregel dat als een object van een bepaald materiaal gemaakt is, je dat materiaal + “-en” voor het zelfstandig naamwoord zet. Zo is een tafel die van hout is gemaakt een houten tafel. Geld dat van papier is gemaakt is papieren geld.
Deze regel geldt ook als de materiaalkeuze overdrachtelijk is. Mensen die zestig jaar getrouwd zijn vieren hun diamanten bruiloft. Iemand die dingen goed kan onthouden heeft een ijzeren geheugen.
Er zijn wel een paar uitzonderingen op de “plus ‑en”-regel – een aluminium steelpan – maar die zijn schaars.
Het gaat mij hier nu niet om de grammaticale regel per se, maar om het feit dat hij voor een spreker van het Nederlands als heel vanzelfsprekend aanvoelt. Je zegt “een loden kist” en niet “een loodkist” of zo.
Maar toch kan diezelfde vanzelfsprekendheid je ineens verlaten, als je op wat minder vaak betreden terrein belandt…
De aanleiding voor deze overdenking: onlangs kwam ik in een tekst een verwijzing tegen naar een doos die gemaakt was van piepschuim. Dat is dus een piepschuimen doos.
Een piepschuimen doos? Iets in de Nederlievende hersenkronkels schreeuwt meteen: Wat? Dat kan toch niet kloppen?

Een ander voorbeeld. Waarom krijgt een “pluchen pop” (wat correct is) op Google nog geen 550 hits, en krijgt een “pluche pop” (wat onjuist is) er dik 25.000? Hmm. Iets in het taalgevoel van de Nederlander blijkt dat woord pluchen gewoon niet te willen pikken. Net als piepschuimen.
Dit verhaal kent geen moraal. Ik ga ook niet van wal steken met een betoog om toch vooral pluchen te gebruiken. Ik stel alleen vast dat je van sommige taalregels, op sommige momenten, bijna het (piep)schuim op de lippen krijgt. En dat dat helemaal niet raar is.