Zo op de vooravond van Sinterklaasavond 2020 zal menig Nederlander zitten te zweten op zijn gedichten voor bij de surprises en andere cadeaus. En in menig dichtsel zullen verwijzingen opduiken naar het afgelopen jaar.
De lieve mensen bij RTL Nieuws hebben zelfs onder de banier van hun merk EditieNL een luchtig stukje gepost met suggesties voor woorden die rijmen op corona, Covid en Covid-19. Ik vermoed dat er ook gezocht zal worden naar woorden die rijmen op pandemie, virus, vaccin, De Jonge, Rutte, persconferentie, hamsteren, en zo voort. Maar daar gaat dit stukje niet over.
Tien lettergrepen
Dappere zielen zullen het misschien aandurven om hun gedicht te verrijken met het langste neologisme dat in april 2020 (en wellicht in het hele jaar) het licht zag: anderhalvemetersamenleving.
Daar kom je meteen een heel eind mee, want het is maar liefst tien lettergrepen lang. En als bonus is het ook nog in zijn eentje een trocheïsche pentameter! Daar kan je dus mee voor de dag komen.
Maar wacht even… is a‑n-d-e-r-h-a-l-v-e-m-e-t-e-r-s-a-m-e-n-l-e-v-i-n‑g werkelijk één woord, 26 letters lang, zonder onderbreking?
Ja
Het korte antwoord is: ja.
Maar waarom? We keken hier een paar weken geleden al even naar in deze TaalTip over het woord grotemensenboek. Ook voorbeelden als middelbareschooldocent en tienbadenkaart kwamen toen ten tonele. Voor allemaal geldt: één woord, geen spaties of streepjes.
De basisregel is dat je in het Nederlands samenstellingen van meerdere zelfstandige naamwoorden als één woord schrijft, soms met een tussen‑s of tussen‑n. In principe kun je eindeloos blijven stapelen, maar er zijn grenzen aan de leesbaarheid van echt lange woorden – en dan kies je liever voor een andere formulering.
Bijvoorbeeld: lezers zullen je oneindig dankbaar zijn als je, in plaats van een gedrocht als “oliebollenfabriekshalschoonmakersuniformstomerij”, kiest voor een omschrijving zoals “de stomerij van de uniformen voor de schoonmakers van de hal in de oliebollenfabriek”.
Nog meer samenlevingen
Overigens kun je in het woordenboek nog veel meer samenstellingen met -samenleving vinden.
Er zijn bekende hits zoals klassensamenleving, consumptiesamenleving en participatiesamenleving. Maar ook meer exotische exemplaren zoals doe-het-zelfsamenleving, wegwerpsamenleving en vrijemarktsamenleving.
En ten slotte noemen we nog een andere maatschappijvariant die met een getalsaanduiding begint: de vierentwintiguurssamenleving, ook bekend als de 24 uurssamenleving, ook bekend als de 24-uurssamenleving. Alle deze spellingen gelden als correct.
Naar analogie hiervan zou je voor anderhalvemetersamenleving dus ook “1,5 metersamenleving” of “1,5‑metersamenleving” kunnen schrijven – maar die spellingen zijn nooit ingeburgerd.