Taalhoroscoop 2009

Is er een betere manier om het nieuwe jaar in te luiden dan met een heuse taal­horoscoop? Het voor­spellen van de toekomst is immers een fluit­je van een cent. Kijk maar.

Voor de Steen­bok wordt 2009 een zeer goed jaar, vol rijm en allit­er­atie. Let wel op met tang­con­struc­ties, want daarmee kun je je bez­eren. – Water­man­nen moeten vooral in mei oppassen voor angli­cis­men, want dan staat de exo­pla­neet Albion in hun teken. Verder ont­dekt menig Water­man dit jaar de liefde voor de pun­tkom­ma. – Vis­sen hebben alti­jd moeite met pleonas­men, dus kijk daar ook dit jaar mee uit, met name in het najaar. Maar een tau­tolo­gie behoort wel tot de mogelijkheden.

Op zijn werk kri­jgt de Ram genoeg kansen voor hyper­cor­rec­tie, maar privé is het inter­punc­tie dat de klok slaat. Gri­jp elke kans tot asso­nantie die zich voor­doet! – Sin­gle Sti­er-vrouwen die op zoek zijn naar een maat­je moeten dit jaar geen oude koeien uit de sloot halen. Wees geduldig, die aan­hal­ing­stekens ope­nen komen vanzelf wel. – Zoals elk jaar moeten met name Tweelin­gen uitk­ijken voor homoniemen. Daar­ente­gen bieden eponiemen juist een kans voor nadere (intieme) kennismaking.

Ken jij jouw taalteken?
Ken jij jouw taalteken?

Dat Kreeften ver­zot zijn op ety­molo­gieën spreekt voor zich. Maar wees in feb­ru­ari en sep­tem­ber extra voorzichtig met mensen die een bloe­men­naam hebben. – Leeuwen met een palin­d­rooma­s­cen­dant kri­j­gen dit jaar alle kans om een nieuw meew­erk­end voor­w­erp te ont­moeten. Dus ver­mi­jd vooral de lij­dende vorm! – Voor Maagd-man­nen met een uitroepteken belooft 2009 het jaar van ’t kof­schip te wor­den. Maar voor Maagd-vrouwen is dat heel anders: die kri­j­gen juist volop te mak­en met ’t fokschaap, met name als hun kop­pel­teken in het vijfde kwad­rant staat.

Weegschalen moeten goed op hun gewicht let­ten, want het meer­voud van het bij­wo­ord gaat door de maag. Dit is een goed jaar om te stop­pen met afko­rten. – De Schor­pi­oen gaat zich graag te buiten aan de tussen‑s, maar in de zomer doet zich ook een tussen‑n voor, die kans biedt op een lang­durig gedacht­estreep­je. – Voor Boogschut­ters wordt het een jaar vol samen­trekkin­gen en afbrekin­gen. Dat is soms ver­war­rend, maar volg gewoon je voor­naam­wo­ord, en wie weet zit er wel een nieuwe spelling in.

Ten slotte is er ook nog het der­tiende ster­ren­beeld aan de dieren­riem (tussen Boogschut­ter en Steen­bok), dat astrolo­gen gemak­shalve maar negeren: de Slan­gen­drager. Ik denk dat alle taal­liefheb­bers eigen­lijk Slan­gen­drager zijn, en zeg hen dan ook van harte: gelukkig 2009!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties